Kombučia, Jun kombučia ir vandens kefyras: pagrindiniai skirtumai ir panašumai

Kombučia, Jun kombučia ir vandens kefyras: pagrindiniai skirtumai ir panašumai

Kombučia, vandens kefyras ir Jun kombučia yra vieni populiariausių fermentuotų gėrimų šiomis dienomis. Nors iš pirmo žvilgsnio jie gali atrodyti panašūs, tačiau turi skirtumų ir įdomių panašumų, kuriuos verta patyrinėti. Šiame įraše pasinersime į pažintį su šiais gėrimais, akcentuodami pagrindinius jų skirtumus ir panašumus.

Kombučia

Įprasta kombučia yra bene žinomiausias iš šių trijų gėrimų. Ji gaminama gerųjų bakterijų ir mielių pagalba ir yra vartojama bei vertinama dėl savo probiotinių naudų. Taip pat turi gausybę biologiškai aktyvių medžiagų, tokių kaip polifenoliai, pasižyminčių antioksidantinėmis savybėmis.

 

 

Kombučios savybės

  •    Kombučią sudaro arbata, cukrus ir arbatos grybas

  •    Fermentacijos procesas paprastai trunka apie savaitę

  •    Kombučia pasižymi rūgštoku, actingesniu skoniu

  •    Vidutiniškai gazuota

  •    Kombučios sudėtyje yra nedidelis kiekis alkoholio, iki 1.2 %

  •    Turi kofeino
     

Jun kombučia

Ši unikali kombučios rūšis, dažnai vadinama „kombučios šampanu“, priešingai nei tradicinė kombučia, kuomet dažniausiai naudojama juodoji arbata ir cukrus, Jun kombučia yra pagaminta iš žaliosios arbatos ir medaus. Nuo tradicinės kombučios ši skiriasi delikatesniu skoniu ir gėrimo skaidrumu.

Jun kombučios savybės

  •     Jun kombučios pagrindą sudaro žalioji arbata ir medus

  •     Šios kombučios skonis yra išraiškingesnis ir kartu švelnesnis nei tradicinės kombučios. Žalioji arbata suteikia gaivesnį skonį, o medus – natūralų saldumą, kuris priduoda jun kombučiai kompleksiškumo

  •     Fermentacijos procesas panašus į įprastos kombučios ir paprastai trunka apie savaitę priklausomai nuo aplinkos temperatūros

  •     Labiau gazuota

  •     Jun kombučia turi nedaug alkoholio, iki 1.2 %

  •     Turi kofeino

 

Vandens kefyras

Kaip ir kombučia, vandens kefyras yra natūraliai gazuotas, šiek tiek saldus ir švelniai kremiškas gėrimas. Norint jį pasigaminti tereikia cukraus, vandens ir vandens kefyro grūdelių. Iš tikrųjų tai ne grūdeliai, o polisacharidas, sudarytas iš cukrų mėgstančių bakterijų ir mielių, kurie dedami į cukraus vandens tirpalą ir 4-7 dienas fermentuojami.

Vandens kefyro savybės

  • Vandens kefyrą sudaro cukrus, vanduo ir vandens kefyro grūdeliai

  • Paprastas ir greitas pagaminimas ( 4-7 dienos ir jau galite ragauti!)

  • Neutralus ir lengvesnis skonis primenantis limonadą

  • Lengvai gazuotas

  • Vandens kefyro sudėtyje yra mažiau nei 0,5 % alkoholio

  • Neturi kofeino

Fermentuotų gėrimų panašumai

  • Probiotikų nauda: padeda palaikyti gerą žarnyno veiklą ir imuninę sistemą.
Vandens kefyras pasižymi didžiausia probiotikų gausa. Jų taip pat yra ir tradicinėje ir Jun kombučioje.

  • Antioksidantai: kombučia ir Jun kombučia pasižymi didžiausiu antioksidaciniu aktyvumu. Jų neaptinkama vandens kefyre.

  • Mažas alkoholio kiekis: kombučios, Jun kombučios sudėtyje yra iki 1.2 % alkoholio. Vandens kefyre jo gali susidaryti iki 0.5%.

  • Natūralus gazas: kiekvienas iš šių gėrimų fermentacijos proceso metu natūraliai prisotinamas angliarūgšte, todėl tampa gaiviu, putojančiu gėrimu.

  • Skonis: tradicinėje ir Jun kombučioje fermentacijos metu dominuojančios actarūgštės suteikia gėrimui rūgštesnį skonį. Vandens kefyre dominuojančios lakto bakterijos sukuria kremišką ir gaivų gėrimą.

  • Nauda organizmui: šie gėrimai gali turėti ne vieną naudą mūsų organizmui, įskaitant geresnį virškinimą ir didesnį energijos kiekį.

Kombučia, vandens kefyras ir Jun kombučia – tai nuostabūs fermentuoti gėrimai, kurie pasižymi unikaliomis savybėmis ir skoniais. Nesvarbu ar mėgstate klasikinį kombučios skonį, ar švelnų vandens kefyro gaivumą , o gal subtilę ir kompleksišką medaus Jun kombučią? „Tealure“ galite rasti šių gėrimų gamybos rinkinius, kurių dėka dar geriau suprasite jų skirtumus ir panašumus. Kad ir kurį pasirinktumėte, neabejojame, kad pasinersite į fermentacijos pasaulį ir atrasite visiškai naujas skonio platybes.